Wyposazenie sklepow femi

Aby założyć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, sprzęty i wyposażenia są niezbędne w sklepiku z materiałami mięsnymi?

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których magazynuje się i wystawia produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje mnóstwo sposobów chłodni, które sprawdzą się w składzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Podobnie jest z narzędziami mrożącymi, w których wychowuje się mięso – wśród nich mówi się witryny, zamrażarki, wyspy lub same szafy mroźnicze. Świetnym pomysłem, zwłaszcza w krótszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto trzymać nie ale w składzie, ale i w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Układa się ją pod wystawą, dzięki czemu śmiało można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest jeszcze lada ekspediencka, na której kroi się i pakuje towar. W większych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo wskazane jest bycie pomieszczenia chłodniczego ze stałą, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w magazynie mięsnym to waga, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna posiadać dosyć wyraźny i widoczny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy i mężczyzna mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem konieczny jest do krojenia mięsa z kością. Także jest z nożami do krojenia mięsa, ponadto nie warto na nich oszczędzać. Z zmian dobra krajalnica powinna posiadać regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic wykonane są z chromowanej stali węglowej czy stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto konieczne jest urządzenie się w wilka do mięsa, będącego do mielenia mięsa na oczekiwanie klienta. Wprawdzie nie jest toż zwykły element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych potrzebna istnieje jeszcze kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Pomocne istnieje również zainstalowanie klimatyzacji, która pożądana jest w zachowaniu dobrej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Istotne jest także oświetlenie, które może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin wydobywających się na ekspozycji.