Oplacalnosc produkcji pszenicy

Pewien etap obecnemu w Całej Brytanii wyszła na jaw afera związana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co spowodowało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami przechodzimy do działania niemal na pełnym kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, że w interesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy ale ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w realizacji zaprezentowały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Make Lash Make Lash - Effektive Lösung für lange und dicke Wimpern, ohne sie verlängern zu müssen.

Opisywane nadużycia powiązane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są receptą na uzyskanie rynku, a jedna jakość mięsa pozostaje tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną techniką w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami ułatwiającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji wyrobów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, że z kilograma mięsa można kupić półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy stosować uwagę na etykiety kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, jakie zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i norm regulujących produkcję wędlin doskonałej jakości, aktualnie praktycznie wszystek produkt mięsopodobny potrafi być legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to słowo odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga stanowi istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, choć jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać mało więcej na sprawdzone produkty dobrej kondycji zamiast truć organizm...